Brug din notesbog til at øve din stavning

Vi som læser aviser ved godt at det halter gevaldigt. Stavningen altså.

Man kan ikke læse én eneste artikel i Berlingske eller Politiken uden at finde flere stavefejl og online er det endnu værre. Det er ikke et nyt fænomen for vi har set det komme snigende i gennem et par årtier. Man spekulerer på om det kun er journalister der ikke kan stave mere eller om det er et generelt problem. Jeg hælder til det sidste. Journalister har bare det problem at alle deres stavefejl udstilles til offentlig skue, hvilket de fleste andres ikke gør. Mange der staver sådan rigtigt dårligt, vælger simpelthen at undgå at skrive.

Jeg har lagt mærke til at brugen af stavekontrol er stigende, for nogle af de meste almindelige stavebøffer er ved at dø ud. Dog kan stavekontrollen jo ikke redde alle bøfferne.. Højdespringeren indenfor stavebøffer som ikke kan rettes automatisk er ordet ligger i stedet for lægger. Den er nu så udbredt at man ikke engang kan få den rettet hvis man påpeger fejlen. Mange tror simpelthen at det hedder sådan. “Jeg ligger lige min notesbog her.” Det har endda sneget sig ind i vores talesprog. Det er kun et spørgsmål om tid før sprognævnet tillader at man bruger ligger i stedet for lægger… Suk.

Jeg fandt et godt eksempel på hvorfor journalisters stavning er så skidt. På billedet har en nyudklækket studerende fra det prominente amerikanske universitet Northwestern, fundet en stavefejl på sit eksamensbevis. I journalistik, vel at mærke!

diplom

Ja, hvordan skal man lære at stave når ikke engang de lærde kan finde ud af det længere. Jeg anbefaler uddeling af notesbøger til alle journalistik-studerende, hvori de skal skrive alle de ord ned som stavekontrollen finder og så kan de øve sig i at skrive dem med håndkraft. På den måde sidder det godt fast og stavefejl vil for altid være forbi!

p.s. Var der nogen stavefejl i mit indlæg??

[fbshare type=”icon”] [pinterest count=”horizontal”] [twitter style=”horizontal” hashtag=”@WorkStyleDK” float=”left” lang=”da”]