En profitabel myte

“Brugt af den Nobelpris-vindende forfatter Ernest Hemingway, maleren Matisse og dramatikeren Oscar Wilde i deres vildeste tid i Paris.”

Sådan har det Italienske firma Modo & Modo markedsført deres notesbøger hvis navn du kender og hvis produkter du finder i enhver boghandel. Jeg har naturligvis flere eksemplarer af den sorte notesbog med elastikken og den er da helt i orden. Men… Jeg har leget lidt detektiv og kigget lidt på den herlige historie om Hemingway og hans vilde venner. Hvis man skal tro myten, så har den sorte notesbog hvis navn Modo & Modo registrerede i 1996, været brugt af tusindvis af kendte kunstnere i gennem 200 år. Hvordan kan det gå til?

Det hænger faktisk sådan sammen at det ikke var ét bestemt mærke af notesbøger som disse kreative genier brugte, men blot sorte notesbøger lavet af lokale bogbindere i Firenze og Paris  efter nogenlunde samme opskrift. Ingen ved rigtigt hvor ordet “moleskine” kom fra og vi hørte det faktisk ført i midten af 1980’erne. Måske har en af de engelsktalende brugere engang i tidernes morgen sammenlignet det sorte og, måske i det konkrete tilfælde, velour-agtige omslag med muldvarpe-skind, men vi får nok aldrig svaret.

Idag fremstilles den kendte sorte notesbog, og alle dens forskelligt-farvede brødre og søstre, i det nordlige Thailand og det italienske firma går på børsen i 2013. Mage til profitabel myte skal man lede længe efter!

Hvis du nu tænker “øv” så lad være med det! Du kan bare købe en af vores lækre CIAK notesbøger, som er håndlavet – måske af efterkommere til nogle af de “originale” bogbindere som hjalp vore store kunstnere i en fjern fortid. Og synes du at den ligner den kendte for lidt, så er der en ny variant på vej fra Firenze og den er blevet fremstillet længere end “den kendte”, er mere robust, har tykkere papir og så er den smuk.

Det bliver ikke mere originalt!

p.s. Den “nye” notesbog som vi får hjem i den kommende uge er afbildet her. Pæn, ikke?

overraskelsen