Picassos notesbog – et mesterværk i sig selv

Pablo Picassos notesbøger

I vores utrættelige jagt efter “berømte” eller indflydelsesrige notesbøger, er vi nået til en af det 20’ende århundredes allerstørste kunstnere, Pablo Picasso. Født i spanske Malaga i 1881 var Picasso en af de få kunstnere som opnående at blive stenrig mens han stadig var i live. Det skyldes måske til dels at han blev 91 år gammel, men også at han var utrolig produktiv indenfor maleri, skulpturer, tegninger, poesi og hvad han ellers brugte til at udtrykke sin enorme kreative energi.

Han boede det meste af sit liv i byernes by, Paris, hvor han mødtes med andre af tidens store kunstnere i begyndelsen af det 20’ende århundrede. Hvis du har set Woody Allens fremragende film Midnight in Paris, dukker Picasso op i Gertrude Steins dagligstue, sammen med Ernest Hemingway og mange andre store navne fra denne kunstneriske “guldalder”.

Vi har tidligere aflivet myten om at Hemingway var bruger af de sorte “moleskine” notesbøger, men hvad med hans samtidige Pablo Picasso? Brugte han så de legendariske “moleskine” notesbøger som den moderne myte siger?

Der findes faktisk flere af den store kunstners notesbøger på forskellige museer rundt omkring. Her er et eksemplar fra Picasso-museet i Paris:

Picassos notesbog

Som du kan se så er kanten af omslaget rødt eller rødbrunt og sørme om ikke også den har et “pen loop”, ligesom vores flotte Conceptum-notesbøger. De andre billeder af Picassos notesbøger bekræfter det – heller ikke Picasso brugte de sorte “moleskine” notesbøger. Til gengæld så opfandt denne kreative mand konceptet med at udsmykke omslaget på sin notesbog og det er jo populært og meget udbredt. Se f.eks. disse notesbøger som Pablo har svøbt i farverige stoffer:

Picassos notesbøger

Der er ingen tvivl om at mandens kunstneriske gen gennemsyrede alt hvad han foretog sig. Han var også kendt for at være utroligt omhyggelig og lavede ofte mange skitser i sine notesbøger inden har tog fat med maling og pensel. Hans mest kendte værk Guernica som han malede færdigt i 1937, lavede han over 800 skitser af! Værket er hans mest kendte og sikkert også hans bedste, fordi han lagde hele sin sjæl i det. Han var stærkt påvirket af de begivenheder der havde inspireret billedet, nemlig terror-bombningen af byen Guernica. Bombningen blev foretaget af Spaniens fascistiske leder Franco’s venner og allierede i Italien og Tyskland, altså Mussolini og Hitler.

Her kan du se en af de første skitser til Guernica, hapset fra en af Picassos gamle notesbøger:

Picassos notesbog Guernica skitse

Man er ikke i tvivl om den smerte og rædsel han følte over fascisternes ugerning. Resultatet blev et 3,5 x 8 meter stort værk, som kom på turné og gjorde opmærksom på krigens rædsler. Den dag i dag ses værket som et universelt udtryk for det forfærdelige ved alle krige. Du kan se værket på Dronning Sofias museum i Madrid, men her er en forsmag. Bemærk at billedet er i sort, hvidt og grå nuancer for at understrege krigens tragedier:

Picassos Guernica notesbøgerI midten af billedet ser du den hest som befinder sig i øverste venstre hjørne på skitsen.

En fantastisk kunstner som har inspireret en hel verden!

Du kan læse mere om denne fantastiske kunstner på Wikipedia hvor du også kan se mange af hans mest berømte værker.

Kommentar ej mulig.