Shakespeares notesbog

Notesbog

Når man har interesse for notesbøger, så kan man ikke undgå at være lidt nysgerrig på store kunsteneres notesbøger. Hvad skrev de, hvordan skrev de, hvad slettede de osv.  Det er jo den slags vi vil vide, ikke?

Derfor begyndte jeg at søge efter notesbøger begået af den største engelske forfatter, ever, nemlig selveste William Shakespeare. Vi kender alle sammen historien om Hamlet på Kronborg, Købmanden fra Venedig eller den romatiske tragedie om de elskende Romeo og Julie., så Shakespeares notesbog ville da udgøre en spændende historie, tænkte jeg. Men ak – der findes ingen af Shakespeares originale skrifter og man kender kun til en håndfuld eksemplarer af hans håndskrift. Derfor kan jeg ikke bringe et foto af den store digters originale notesbog, men en afskrift fra 1600-tallet, herunder.

Notesbog

I min søgen efter de originale tekster, faldt jeg naturligvis over den mystik der jo omgærder Shakespeares identitet, og her er der altså virkelig en spændende historie.

William Shakespeare som blev født i 1564, udmærker sig bl.a. ved at han aldrig gik i skole (det kan i hvert fald ikke dokumenteres), ejede ikke en bog, efterlod sig ingen bøger eller skrifter, forlod aldrig England, gik aldrig i kirke (hvilket ellers var lovpligtigt og blev registreret meget nøje) og tillod ikke sine egne børn at gå i skole. Dernæst så dukkede han først op på den litterære scene i en alder af næsten 30 år (i 1593), hvilket var en meget høj alder dengang. Han sprang ud som en fuldt færdig forfatter, som om han havde skrevet hele sit liv. I modsætning til mange andre prominente kulturpersonligheder på den tid, blev Shakespeare begravet i stilhed. Ingen pomp og pragt eller udmærkelser, som alle andre digtere og kunstnere fik dengang.

I 1564 fødtes også en anden Engelsk forfatter, Christopher Marlowe. Han var en kendt ballademager og slagsbror, men i kraft af at han under sine studier på Cambridge spionerede for dronning Elizabeth I, havde han særdeles gode forbindelser. Han nåede at skrive flere kendte værker og var det ikke for Shakespeare, var han formentlig den tids største digter. Marlowe var ateist og formåede at gøre sig så upopulær i den engelske kirke, at han blev indkaldt for det såkaldte Star Chamber, et kirkelig ret som idømte “vantro” og ikke-troende en grusom og pinefuld død. På mystisk vis blev han fundet myrdet kort før, og hans uigenkendelige lig (hans ansigt var ødelagt) blev hurtigt begravet. Kun 14 dage senere dukker William Shakespeare op som trold af en æske, med det meget lange digt Venus og Adonis. Derefter går det hurtigt for “Shakespeare”.

Ja, lidt for påfaldende, synes jeg 🙂

William Shakespeare var simpelthen Christopher “Kit” Marlowe, hvilket mange fremtrædende forskere har postuleret i gennem århundreder. Det giver god mening og der er da også adskillige referencer til Marlowes værker, i “Shakespeares” værker. Og så kan man vel ikke forestille sig at Shakespeare skulle have skrevet om alle de fremmede lande, når han aldrig selv havde forladt England?

MarloweMen kan vi så finde Marlowes notesbog? Nej, hans håndskrevne noter findes åbenbart heller ikke. Kun et eksemplar af hans underskrift på en bekendts testamente, har overlevet. Men du skal få et billede af Marlowe – her er han. Flot fyr, ikke?

 

[fbshare type=”icon”] [pinterest count=”horizontal”] [twitter style=”horizontal” hashtag=”@WorkStyleDK” float=”left” lang=”da”]