Genbrugt læder

Mange af de mest populære notesbøger i dag, leveres med et omslag lavet af genbrugt læder. Men hvad er “genbrugt læder” egentlig og hvordan fremstilles det?

Genbrugt læder kommer fra gamle lædermøbler, tøj, sko, tasker og hvad vi i øvrigt bruger læder til. Det er rart at tænke på at alt det læder vi bruger, ikke bare bliver brændt, men får en tur mere, bl.a.  som omslag til notesbøger.

Processen for fremstilling af det genbrugte læder er relativt enkel. Først rengøres det for diverse tråde eller andre materialer der kan sidde i det og så vaskes det rent for fedt og snavs. Derefter køres det igennem en stor makulator der skærer læderet i strimler inden det blandes op med en særlig lim der indeholder en lille smule resin. Du kender nok bedst resin fra f.eks. skaftet på fyldepenne og kuglepenne. Det er et plastmateriale som er hårdt, blankt og robust.

Blandingen bliver til sidst presset sammen til den tykkelse man nu en gang ønsker. Her kan man også give materialet et mønster så det f.eks. ligner det som det jo stadig er, nemlig læder.

Materialet som er 98-99% læder, har nogle egenskaber der gør det endnu bedre end råmaterialet: Det er varmebestandigt op til 200 grader, det er vandtæt og nemmere at forme og stadig smukt!

Jeg synes læder er et dejligt materiale, men når jeg tænker over det, så er det genbrugte læder egentligt endnu dejligere. Det giver mening at genbruge noget som levende væsener har givet os og vi gør det rigtige i at bruge det igen og igen, i stedet for at brænde det. Jeg er blevet endnu mere glad for vores Cartesio notesbøger efter at jeg lærte hvordan de blev fremstillet.

Har du fået lyst til at se andre måder at bruge genbrugt læder på, så kan jeg anbefale LindDNA som er meget kreative! De bruger materialet til bordskånere og dækkeservietter og sandelig også som gulvbeklædning! Kig her.