Tre notesbøger fra Hotel Gitterly

Notesbogen i fængsel

Når man går med en fortælling i maven, men ikke kan tage sig sammen til at få den skrevet ned i sin notesbog, så hjælper det med lidt ro. Og hvor kan man få mere ro end når man sidder i fængsel? Det er nok sjældent der kommer noget godt ud af at opholde sig på Hotel Gitterly, men her er tre eksempler på at det er et fint sted at samle tankerne.

Den bedst-sælgende forfatters dagbog

Du har muligvis læst en eller flere af hans bøger, for han har solgt mere end 330 millioner af dem og flere er oversat til dansk. Det er den engelske baron Jeffrey Archer jeg taler om.

Født med den fine titel af Baron Archer of Weston-super-Mare, af en far der var storsvindler, startede Archer sin politiske karriere i en alder af 29 år. Han sad 5 år som medlem af parlamentet inden han blev rodet ind i en finansskandale der efterlod ham med en kæmpe gæld. Så begyndte han at skrive bøger for at indhente det tabte. Undervejs har han været næstformand for det konservative parti og næsten borgmester af London indtil han måtte trække sig pga. en af sine mange løgnehistorier.

I 2001 blev han så endelig sendt i fængsel for at have begået mened, altså løjet i en retssag. Det var under sin 4 år lange straf, at han fandt notesbøgerne frem og skrev om sin hverdag med nogle af Englands værste mordere og voldtægtsforbrydere. Hans dagbøger i tre bind, blev udgivet i 2004 og skabte stor debat i England. Han var, ikke overraskende, meget kritisk overfor fængselsvæsnet.

Jeffrey Archer har stadig en livlig fantasi og udgiver hele tiden nye bøger.

Marxistens dagbøger

Den måske mest kendte europæiske marxistiske tænker, var fra Italien og hed Antonio Gramsci (1891-1937). Han blev smidt i fængsel af det fascistiske styre i landet i 1929, hvor han tilbragte i 6 år under kummerlige forhold. Han blev løsladt grundet dårligt helbred i 1935 og døde to år senere. Under sit lange fængselsophold skrev han mere end 3000 sider i sine 30 notesbøger. Det var samfundskritik, politik, filosofi, historie, kultur og religion.

Gramscis notesbøger blev udgivet næsten 20 år efter hans død og først i 1970’erne blev de oversat til engelsk. Notesbøgerne (“Quaderni del carcere“) bliver betragtet som et meget væsentligt bidrag til det 20. århundredes politiske tænkning. Man behøver ikke at være marxist for at få lidt ud af mandens intellekt, da hans notesbøger er fyldt med brugbare citater; som f.eks.

Jeg er pessimist fordi jeg er intelligent, men jeg er optimist fordi jeg vælger at være det

 

Rapperens comeback

En af de mest beundrede rappere i nullernes USA, var Lil Wayne. Han var den mest lysende stjerne på rap-himlen og opnåede stor hæder, indtil han blev smidt i fængsel. I de kredse er våben og narko dagligdags, så det er ingen overraskelse at Lil Wayne ofte blev arresteret og endelig i 2010 fik han ét års fængsel i det berygtede Rikers Island. Selv om han stadig på det tidspunkt er en af USA’s mest sælgende kunstnere nogensinde, er han karriere på det tidspunkt nærmest gået i stå.

Efter hans frigivelse ventede mange fans, og venter stadig, på hans næste album. Det lader vente på sig, men i stedet udgav han i 2016 sin notesbog fra fængslet “Gone Til’ November“. Den har opnået meget fine anmeldelser og han har fået nye fans der roser hans filosofiske evner. I den litterære elites flagskib, magasinet The New Yorker, roses han for sine snørklede tanker og poetiske betragtninger af hverdagslivet i fængslet.

Et fængselsophold giver tydeligvis tid til at tænke sig om og til at gøre sig nogle betragtninger man ellers ikke ville kaste sig ud i. Lil Wayne, Jeffrey Archer og Antonio Gramsci ville have været fortabte uden deres notesbøger og verden ville have været fattigere hvis ikke de var blevet sendt i fængsel. Måske 🙂