Kork er et fantastisk materiale!

Vi elsker kork

Kan du huske da vi i gamle dage havde gulve af kork? Eller måske har du stadig en bordskåner af kork liggende i din køkkenskuffe? Jeg fornemmer at du i hvert fald har mindst én korkprop et sted…

Min pointe er, at kork altid har været der. Vi kender det og vi ved hvad det er. Og vi forbinder det måske med noget fortidigt. Sådan skal det ikke være for kork er et af de smukkeste og mest bæredygtige materialer vores gavmilde planet giver os. Og netop derfor er kork på vej tilbage. I disse tider hvor vi alle sammen er mindst en lille smule bekymret for vores planet, så er kork et materiale som giver god samvittighed.

Lad os starte med oprindelsen. Det meste kork kommer fra Portugal hvor det kommer væltende op ad jorden og har gjort det altid. Det er nemlig barken på korkegen, som kan blive op til 150 år gammel. Disse smukke træer skrælles for deres bark ca. hvert 8-10. år og ny bark dannes. Og hør lige det bedste; mens den nye bark dannes bruger træet tre gange så meget CO2 som efter barken er dannet! Så ikke nok med at kork er et naturmateriale, biologisk nedbrydeligt og smukt, så reducerer det også mængden af CO2 i vores atmosfære.

Som alternativ til f.eks. læder, er kork fantastisk. Det er vandafvisende, let og stærkt. Inden man bruger det til f.eks. tasker, skæres det i tynde skiver hvorefter der klistres et lag stof på indersiden, for at gøre materialet stærkere og nemmere ar arbejde med. Man kalder det ofte for korklæder eller korkstof. Så indfarver man det med vegetabilske farver for at få de smukke sorte eller brune nuancer du ser i vores tasker.

Vi elsker jorden. Og vi elsker kork!

Her kan du se en lille film om produktionen af kork fra vores samarbejdspartner Corkor LDA i Portugal.