Store tænkere og deres notesbøger

Store tænkere og deres notesbøger

Vi er mange som tænker bedst når vi kan lave kruseduller eller skrive ord og sætninger, i vores notesbog. Sådan har det altid været med os mennesker, uanset om det gælder de gamle græske matematikere, de store malere, berømte forfattere eller vor tids største filosofiske hjerner.

Et par af de sidstnævnte er den store tyske filosof Martin Heidegger (1889-1976) og den franske filosof og forfatter Jean-Paul Sartre (1905-1980). De var begge eksistentialister og Heidegger var en stor inspiration for Sartre. De havde også det tilfældes at de skriblede meget flittigt i deres notesbøger. Vii kan derfor lære rigtigt meget om disse kloge hoveder, ved at læse deres notesbøger.

Heideggers notesbøger vakte forargelse

Begge disse europæiske tænkeres notesbøger er blevet udgivet efter deres død, hvor de  vakte meget røre og endda bestyrtelse i visse kredse. Da Heideggers “Sorte hæfter” udkom til 2014,  viste det sig at Heidegger havde nogle meget politisk ukorrekte meninger. Hans mening om f.eks. jøder, har siden kastet en stor skygge over hele hans forfatterskab. Det var almindeligt kendt at Heidegger var medlem af nazistpartiet under krigen, men det var de fleste, simpelthen for at kunne leve og arbejde. For Heidegger var medlemskabet åbenbart også ideologisk. Lidt af et chok for mange!

Sartres vakte litterær forundring

Også Sartres notesbøger der udkom i 1983, tre år efter hans død, skabte røre, men dog mest i filosofiske og litterære kredse. Hele sit liv havde Sarte været uenig med Hegel om centrale filosofiske emner og enig med en anden stor filosof Emmanuel Kant. Da vi får indsigt i hans notesbøger. opdager vi at han faktisk havde lavet en kovending angående sin lille kamp mod Hegel og nu var enig med ham. Og samtidigt kunne man i hans notesbøger læse at han er særdeles kritisk overfor Kants etik. Lidt af et chok for mange videnskabsmænd og -kvinder!

Så lad det være en lektie til vordende filosoffer: Husk at gemme dine notesbøger, så eftertiden kan finde ud af hvad du virkeligt tænkte og mente, men af den ene eller anden grund ikke kunne skrive i dine officielle værker!

Store tænkere og deres notesbøger